15 de juny del 2011

AxA, on vas a parar?

Art. 50. Todo arquitecto tiene la obligación de relacionarse con sus compañeros con lealtad y rectitud. Deberá abstenerse de cualquier intento de suplantar a sus colegas, evitando toda forma irregular de obtención de trabajos, tanto mediante cualquier tipo de presiones, como actuando con competencia desleal o prevaliéndose de la situación que pueda ostentar en virtud del puesto que ocupe.
Reglamento de Normas Deontológicas de Actuación Profesional de los Arquitectos

El compromís social de la professió ha decaigut fins a extrems incacceptables. És la conseqüència directe d’un panorama desolador provocat per unes estructures econòmiques obsoletes i destructives pel paisatge i per la societat que l’habita. L’arquitecte ha deixat de ser un agent propositiu de canvi per convertir-se en un executor direccionat per forces externes. Tristament, som un col·lectiu que sobrevivim únicament perquè som els responsables més barats de responsabilitat civil d’una obra particular i aïllada, aliena cada cop més als canvis reals.

En aquest precís moment existeix ja una associació professional, el COAC, de reconeguda trajectòria, que té l’obligació de defensar els drets i deures dels arquitectes. A més, disposem de diferents escoles d’arquitectura que formen alumnes que s’incorporen anualment a un mercat saturat i inaccessible a les noves generacions. Són plataformes de reflexió i defensa de la professió que estan en una situació precària i que disposen de medis econòmics cada cop més exigus.

Si realment vivim en un mercat lliure, l’accés a les oportunitats ha de ser igual per a tots i la responsabilitat per al més preparat. Desgraciadament, avui per avui, la meritocràcia és una quimera utòpica que ha degenerat en multitut de casos que llinden, si no traspassen, la frontera de la legalitat per endinsar-se en la realitat de la corrupció, la prevaricació i l’atribució deslleial d’encàrrecs que embruten la professió i tots aquells que l’envolten.

Compartir problemàtiques no comporta acceptar-ne les formes de solució.

El lideratge real és assumir el compromís i les problemàtiques actuals, formular-ne respostes consensuades i disposar dels medis necessaris per fer-les possibles. En conseqüència, no són admissibles les societats hermètiques i opaques que es proclamen defensores d’una col·lectivitat, d’una tradició i d’un país, perquè ja existeixen les plataformes públiques i obertes destinades a aquest propòsit. Si estan obsoletes o en decadència, l’obligació de tots els implicats és refer-les.

Ningú té legitimitat ni representativitat més enllà de la pròpia. El col·lectiu del que formem part és heterogeni, per tant, és del tot inadmisble que qualsevol professional s’erigeixi com a representant de la cultura arquitectonica –en aquest cas, de la catalana-, perquè això pot derivar en un grup de poder i pressió política, que pretengui repartir-se el mercat de les obres públiques. Certament, no es pot acusar un grup de professionals de conducta impròpia, però sí advertir la societat quan els principis  que els regeixen són els més adequats perquè això succeixi.

Quan un grup s’associa en pro d’uns valors i aquests resulten del tot divergents entre els membres del propi grup, no es pot esperar que dels seus judicis en surti quelcom veritablement coherent. Sorprèn veure com un grup d’empresaris amb trajectòries tan dil·latades i divergents puguin posar-se d’acord pel que fa als límits i a la validesa de l’obra arquitectònica a Catalunya. La legitimitat sobre l’excelència que AxA pretén, ni li pertany ni la pot repartir a conveniència. Exigir-la després d’un periode d’excessos és com a mínim irònic i dubtós.

És imprescindible assumir el repte ètic plantejat i refundar la disciplina incloent-hi formes de producció i creació abans no explorades. Entre tots. Ara.

Full en blanc per l’arquitectura.




A partir de diverses converses i des de col·lectius molt diferents, hem cregut imprescindible obrir el debat dels reptes de la professió a tots els arquitectes, i us convoquem el mateix dijous 16 a celebrar una trobada representativa de la diversitat professional, a l’esplanada de sauló de davant del Pavelló Mies, en simultani a la presentació a la premsa de l’associació AxA, de 12h a 14h.
L’objectiu de la trobada és aglutinar de manera visible el màxim nombre d’arquitectes (i d’estudiants d’arquitectura, futurs professionals), escriure un full de ruta i convocar una plataforma participativa que treballi d’ara en endavant per millorar la difusió de l’arquitectura a la societat, repensar les possibilitats d’oferir serveis i identificar objectius concrets per tal de lliurar-los al COAC, les administracions competents, el sector privat, ciutadans i qualsevol associació d’arquitectes que pretengui representar una part del col·lectiu.

La del dijous serà una trobada festiva i de celebració d’una nova etapa d’implicació de tots els arquitectes que ho vulguin en la definició d’uns objectius concrets, amb una participació sense etiquetes i només a títol personal de cadascun dels assistents. 

16 comentaris:

  1. René Aló14/6/11 16:27

    Crec que és collunut el fet que s'intenti donar transparència a actes realitzats per part d'uns quants que intenten postular-se com els escollits.

    ResponElimina
  2. Una part (important) dels membres que formen aquesta nova associació són part del col·lectiu de professors i professores de les escoles d'arquitectura. Resulta irònic, i difícil de compredre, que aquells que suposadament estan vetllant per l’alt nivell educatiu de les generacions futures d’arquitectes, siguint els mateixos que estan preconfigurant un futur professional en el que no hi tindran cabuda.

    ResponElimina
  3. Em sembla una bona iniciativa i el més probable es que assisteixi, tot i que em preocupa el fet que a les referències no es mencioni l'article http://koac.wordpress.com/2011/03/18/la-liga-de-la-justicia-arquitectonica-se-une-axa , article que surt entre els primeres de qualsevol recerca de axa arquitectes en google, per ser una de les més llegides. Suposo que es tracta d'un error d'omissió o de desconeixement i que no es tracti d'una mobilització amagada, creada des de el Coac, organisme que es veu clarament afectat per la intromissió o com dieu la fragmentació del col.lectiu.

    ResponElimina
  4. Si, estamos de acuerdo, se trata de un lobby. Pero ¿realmente pensáis que es algo muy distinto de lo que ha pasado hasta ahora? La profesión lleva ya mucho tiempo atomizada, antes de que surgiera un AxA, y muchos arquitectos se han pasado por el forro el art. 50 de su código deontologico... "Todo arquitecto tiene la obligación de relacionarse con sus compañeros con lealtad y rectitud"

    ResponElimina
  5. En resposta a Clop! efectivament part del problema passa per les Escoles d'Arquitectura. Com pot ser que algun dels AxA continuï definint Arquitecte només com aquell que construeix? És com dir que Economista només ho és el que treballa en un banc... El concepte "innovació" en els serveis per diversificar els diu alguna cosa? L'hàbit acadèmic de fer "recerca" per produir nous coneixements els sona? Si AxA creu que s'han de reduir les places a les Escoles d'Arquitectura, que siguin conseqüents, i deixin de donar classes (a la pública i a la privada i sobretot deixin de fer-ho en simultani!!)...

    I pel què fa al COAC, precisament aquesta és una altra part del problema: que no s'ha pronunciat sobre AxA!!!

    ResponElimina
  6. Sería muy diferente que una asociación como esta planteara públicamente un debate sobre la arquitectura e invitara a todos los arquitectos, críticos de la arquitectura, urbanistas, profesores, alumnos... a formar parte de este cambio y mejoría que pronuncian como propia. Autonombrarse representatnes de la cultura y "arquitectes per l'arquitectura", cuando los requisitos para acceder a su associación no son democráticos ni abiertos hace dudar del camino que les interesa recorrer como colectivo. En vez de elegir a los integrantes de su asociación mediante requisitos de "grandes obras construidas" (bajo el juicio de unos pocos), deberían de buscar la reflexión y participación en la rica diversidad que forma nuestro colectivo, en los que tienen experiencia y en las nuevas generaciones.

    ResponElimina
  7. Totalment d'acord amb l'últim comentari... Aquest és l'objectiu del blog i de la trobada, no?

    ResponElimina
  8. Correcte, aquest és el seu objectiu.

    ResponElimina
  9. Arquitecte sense arquitectura15/6/11 9:47

    Ja toca que els arquitectes afrontem que TOT ha canviat , i que ens hem d'adaptar. Ja n'hi ha prou de dissimular i continuar fent promoció d'un model professional obsolet que la societat no demanda. Als joves no ens serveixen aquests exemples, perquè construirem ben poc en els propers anys... la generació anterior ja ho ha fet per nosaltres!

    La nostra feina ens l'haurem d'inventar. Totalment d'acord en que es existeixin plataformes i s'obri el debat.

    ResponElimina
  10. Sergi Bernat15/6/11 15:44

    Per què no aniré a l’acte de boicot convocat pel dijous 16
    Context
    Ahir va arribar-me un mail anònim que remetia a un bloc anònim on s’informava d’un acte de boicot a la constitució d’una associació d’arquitectes que encara no s’ha constituït.
    Els motius de boicot són - segons el mail anònim - l’opacitat de l’associació a l’hora d’escollir els seus membres, apel•lacions al Codi Deontològic, manca de transparència i l’acusació que els seus membres pretenen erigir-se com a lobby de pressió o com a valedors de “la bona arquitectura”.
    Un cop llegit i analitzat el mail i el bolc, decideixo no participar d’aquest acte de boicot per les següents raons de forma i de fons.
    Raons de forma
    Es difícil pronunciar-se en contra – o a favor -de qualsevol cosa si no se’n coneixen els detalls. La informació que donada per a poder decidir un estat d’opinió no deixa de ser un conjunt de valoracions basades en la correspondència i les converses privades de persones que desconec, de la mateixa manera que desconec en molts casos com han transcendit aquestes converses privades. Es tracta doncs de generar un estat d’opinió basat en rumors varis que circulen per internet i sobre el quals no hi ha cap comprovació o autentificació.
    El fet que la informació que circula tingui aquestes característiques s’explica fàcilment: a data d’avui no s’ha creat cap associació d’arquitectes que respongui a les sigles A x A. En tot cas es crearà demà. Potser seria coherent esperar a que un fet succeeixi per manifestar una opinió al respecte. Sobretot després d’haver-ne llegit els estatuts, les finalitats i els objectius de l’associació.
    Pel que fa referència a l’anonimat de la missiva rebuda dues preguntes: com pot dubtar-se de la transparència de res des de l’anonimat i qui és el responsable d’una opinió no signada?
    En quant al format del bolc, deixant de banda la capçalera – no sé si Zumpthor, Jacobsen, Sert i sobretot Le Corbusier o Bofill estarien d’acord amb el text que tenen just a sota –, és molt significatiu. A part d’anònim, només permet pronunciar-se a favor del text o confirmar una assistència, no permetent cap altre estat d’opinió. Les consultes i referèndums basen la seva legitimitat en permetre estar a favor o en contra de qualsevol cosa. En cas contrari no són legitimes.
    Per últim un comentari sobre la difusió, concretament sobre d’on han sortit les direccions electròniques a les que s’ha enviat aquesta missiva. En el supòsit que hagin sortit del COAC, recordar que l’ús il•legal d’una informació privada – sigui mail, sigui DNI, sigui compte bancari - per a finalitats que no són les que estan acceptades de forma explicita és un delicte.
    Raons de fons
    La llibertat d’associació i d’opinió són un dret constitucional. De la mateixa manera que és legal l’existència de diferents mitjans de premsa, partits polítics o sindicats, poden existir associacions d’arquitectes que vetllin, opinin o simplement quedin per debatre o posicionar-se pel que considerin oportú. Les associacions poden ser públiques – AEPFC, AAUC, AASAP, AJAC, AVA, ADIPA ... -, privades – qualsevol despatx d’arquitectura format per més d’un arquitecte -, organitzacions no governamentals – Arquitectes sense fronteres -, sindicals ....
    Dubto de la legalitat i coherència del fet d’iniciar una cacera de bruixes de forma anònima contra una associació de la qual no se’n coneixen objectius, membres o finalitats de mode preventiu el dia que es constitueixen com a tal. En tot cas em recorda altres actes d’altres èpoques amb les que discrepo profundament.
    Sobre el fet de dubtar de la deontologia dels membres d’una agrupació m’agradaria saber de quines probes es disposen i, en el cas que aquestes probes existeixin per què no s’ha posat la conseqüent denuncia al col•legi o al tribunal que faci falta. En el supòsit que no existeixin aquestes probes, difondre aquest tipus de dubtes és una calúmnia i un atemptat a l’honor d’aquestes persones – també penat pel codi civil -.

    Signat


    Sergi Bernat Quinquer

    ResponElimina
  11. Si l’associació AxA és oberta a tot arquitecte (segons aquest nou comunicat), com s’entent que per entrar-hi t’hagin d’invitar dos membres de l’associació? Com algú a dit més amunt aqui no es tracta d’anar en contra del fet d’associar-se, sino més aviat de fer que no intentint disfressar el llop de xai fent passar una associació elitista per pública.
    A més a més crec que si tantes ganes tenen de que no s’els mal interpreti estaria molt bé que fessin un exercici de transparència i exposin a tot el col·lectiu d’arquitectes/estudiants, tots i cadascún dels mails, enviaments, presentacions, sistema d’el·lecció dels membres escollits per formar-ne part, voluntats respecte el COAC (organisme que ha demostrat no estar a l’altura, però és el que tenim)…mentre no ho fagin, no poden esperar que fem un acte de fe (deprés de tants anys d’oportunismes varis).

    ResponElimina
  12. Tan sols voliem aclarir, perquè no hi hagi cap mena de confusió, que l’acte de demà convocat
    per la plataforma anònima Ntretots, no és un acte ni de boicot ni de confrontació a la gent que constitueix l’associació AxA.
    Volem que quedi molt clar, un cop més, que la participació a la convovcatòria és a títol individual, i que tot aquell que vingui tan sols es representarà a si mateix. Si us plau, fem de demà un dia per creure en aquesta professió que tan ens motiva a uns i altres.

    ResponElimina
  13. un arquilooser16/6/11 1:13

    Se m'acuden moltes preguntes als ja membres d'AxA per esclarir les seves "bones intencions":
    1. si realment plantegen una plataforma oberta a tothom, com es que ja s'ha fet una nombrosa selecció de membres abans de la seva presentació publica?
    2. poden dir, si us plau, els noms dels membres que composen actualment el grup? amb quin criteri se'ls ha seleccionat? creuen que es correspon amb el codi deontològic i esperit "inclusiu" que de sobte proposen?
    3. com és que arran de la plataforma ntretots i tot el rebombori creat a partir d'articles crítics, hi ha alguns membres que han tret del seu CV que son membres d'AxA?
    4. han tingut alguna reunió amb alguna administració publica (govern/ajuntament)abans de la seva presentació? amb quins objectius?
    5. com es que fa uns dies s'hi accedia per invitació personal d'algú "de dintre" (llegir article Pere Riera) i ara diuen que es un espai obert i inclusiu amb previ un càsting de qualitat arquitectònica? No volen, de sobte, rentar-se la cara i posar-se pell de xai?
    6. perquè no estan inclosos a l’associació els "altres arquitectes" que treballen als seus despatxos i produeixen les "seves" "obres" de qualitat? que no s'ho mereixen, o bé són diferents?
    7.que en pensen de l'extesa irregularitat i precarietat laboral als despatxos d'arquitectura? o bé això no forma part de la defensa dels arquitectes i l'arquitectura?poden certificar q tenen a la seva plantilla contractada? que no tenen falsos autònoms o no tenen estudiants sense cobrar?
    7.quina política per adjudicar concursos públics proposen?

    be...i unes quantes més que espero encantat que ens responguin dijous que ve durant la seva presentació. Personalment admiro al sr. Paricio i a molts dels seus correligionaris.
    Sabem que tots passem una mala època en lo professional, i a vegades la necessitat fa prendre dreceres, però senyors,no tot s'hi val.
    En fi, mentre no esclareixin aquestes qüestions, em temo molt que, malgrat les bones paraules i la "transparència" d’última hora del sr. Paricio, AxA serà "mes q un club"...es a dir, un lobby hermètic i exclusiu que no vetlla pel bé de l’arquitectura, sinó pel de la seva
    butxaca.
    per tant: "al loro, que nos estan embaucando!"

    ResponElimina
  14. Aquests, com bé se sap a poc que gratis la superfície, són un lobby, amb possibles conseqüències indesitjades tan pel gremi en general (si existeix), com per la seva pròpia reputació.

    És legítim, mentres no intentin jugar a la doble moral, i a sobre reivindicar el paper de l'arquitecte tradicional, la catalanitat o la Vera Creu com a tapaderes culturals. O un o l'altre; per honradesa.

    Que es posicionin en consciència, i siguin responsable dels seus actes.

    Hola COAC? Com va?

    ResponElimina
  15. Que bonito...y hecho por veinte amigos !
    Jó, que generosidad !
    Seguro que con esos bellos principios podrán realizar una estupenda labor, en este momento de cambio de Gobierno.Bravo !

    ResponElimina
  16. Sense cap sorpresa dijous es va presentar la societat d'arquitectes per l'arquitectura - sino perquè. És una societat que es presenta amb l'objectiu de ser un referent de l'excelència, de l'arquitectura catalana, i aparentment ho vol fer amb una pàtina moralista que planteja algunes preguntes. Per citar-ne algunes ¿És l'arquitectura patrimoni d'algú, siguin individus o col·lectivitats concretes? ¿Integren aquesta societat legítims salvadors i representants únics de l'excel·lència? ¿Han estat aquests autoanomenats representants perseguint els últims anys de la seva carrera aquests objectius? ¿Han respectat sempre les normes deontològiques de la professió, per exemple en concursos i adjudicacions? ¿Les respecten amb el seus treballadors i col·laboradors? ¿Han lluitat tots i sempre per la sostenibilitat econòmica i ambiental dels seus projectes?

    És molt difícil respondre afirmativament a les anteriors preguntes de forma global i sense objeccions. Per aquest motiu em sembla sà, responsable i valent que s'alci una veu que els doni espai, sia per rebaixar el to paterno-moralista i tocar més de peus a terra, sia per enriquir un debat que rau lluny d'estar tancat, en el qual tothom està legitimat per participar-hi.

    Malgrat no vaig poder assistir a l'acte, i en recolzament d'aquesta veu discrepant tant vital i necessaria, faig pública la meva empatia i suport a la trobada alternativa de ntretots, i a totes aquelles persones que han treballat per portar-la endavant, de la forma que han volgut i pogut.

    No es tracta d'anar contra ningú sinó de donar perspectiva crítica.

    Ànims companys!

    ResponElimina