7 de juliol del 2011

Dijous 16: Resum de la jornada

El passat dijous 16 de juny es va celebrar la presentació de l'associació AxA, arquitectes per l'Arquitectura. Tal i com es va transmetre des d'aquest blog, es va assistir a l'acte per tal de deixar constància de la disconformitat i preocupació que genera la constitució d'aquesta associació. En cap cas es va plantejar la presència de tots aquells que, lliura i individualment, van voler assistir a la convocatòria com quelcom que impedís el desenvolupament de l'acte d'AxA (celebrat a l'interior del pavelló), sinó com a una oportunitat de diàleg.

A continuació exposem breument els fets que van transcórrer al llag del matí del dia 16 de juny per tal que tothom que ho desitgi pugui estar-ne al corrent:

Els membres de la junta d'AxA van adreçar-se al lloc on Ntretots havia fet la convocatòria per tal de poder-se explicar.

Van exposar el seu malestar per l'anonimat i la desinformació que, segons ells, es tenia dels fins últims de l'associació.

Pel que fa a la primera qüestió reiterar l'anonimat com un fet indispensable per tal que ningú pogués atribuir-se l'autoria ni les conseqüències d'Ntretots. Tota aquella persona que va fer acte de presència a la convocatòria ho va fer a títol personal. Pel que fa a la desinformació, tant bon punt va començar l'intercanvi d'opinions, es va evidenciar el coneixement que es tenia d'AxA com per plantejar-los els dubtes que han sorgit al voltant de l'Associació.

Seguidament se'ls va emplaçar a respondre una sèrie de qüestions, tals com:
  • Comprendre la finalitat última de l'associació, juntament amb el desafortunat nom de l'associació i el fet que s'erigeixin com a representants i jutges de la qualitat i dignitat de l'Arquitectura.
  • La incoherència que el COAC els ha deixat de representar, però han demanat i obtingut número de col·legiació per AxA.
  • Que AxA està obert a tot arquitecte amb una obra "digne i de qualitat" però s'ha començat l'associació a través de l'amiguisme, amb un sistema d'inclusió per invitació de 2 associats (padrins) i aprovació de la junta.
  • El moment escollit per constituir i presentar l'associació públicament, després d'unes eleccions municipals i autonòmiques, i en aquesta època de crisi.
  • La manca d'interès per les noves generacions d'arquitectes i l'exclusió de la resta de professionals que giren al voltant de l'arquitectura.

Degut a la incoherència i manca de consistència de certes respostes que es van obtenir de la conversa restem a l'espera del promès debat públic que la junta d'AxA va comprometre's a organitzar en els propers mesos (al COAC i a les escoles d'Arquitectura)

A partir d'aquest moment Ntretots serà simplement un canal que recopilarà informacions i crítiques que es publiquin en relació a AxA. Des d'Ntretots s'agraeix el recolzament rebut de tots aquells que veu assistir a la convocatòria i que utilitzeu el blog.
Moment en què els membres de la junta d'AxA
van venir a conversar amb els altres arquitectes.




Moment de l'acte de presentació d'AxA
a l'interior del pavelló Mies.


Acte paral·lel a la presentació d'AxA:
Replanteig del pavelló Mies a l'espai públic.




Membres d'AxA....
i darrera, el pavelló Mies. 





Conclusió (si n'hi ha)

2 comentaris:

  1. Posar d'exemple el Gatcpac per sortir en "defensa" de la nova associació en el discurs de presentació, i una nota editorial l'endemà mateix en el suplement VIVIR de La Vanguardia sense el menor comentari dels fets esdevinguts, comencen a mostrar-nos des d'aquest moment el full de ruta de la nova entitat "elitista"

    ResponElimina
  2. "Comportamiento ético en los temas de competencia. La trayectoria del candidato no debe presentar evidencias de incumplimiento de las normas deontológicas de nuestra profesión"

    Espero que tots els seus components respectin els drets dels seus companys arquitectes, i competeixein amb total igualtat i legalitat. Més em sembla, que molts d'aquets defensors de la professió utilitzen les plataformes d'influència de les escoles i la contractació de becaris per representar les seves feines de les que moltes vegades s'en desvinculen al proceés de la seva redacció. Si volen lluitar per la qualitat de l'arquitectura, haurien de seguir un procès de reconversió sencer, començant per les estructures dels seus despatxos, professionalitzant el seu exercici i vinculant feafentment a l'equip amb que treballen. Amb garanties.

    Xavier Rudd

    ResponElimina